Hvem er denne lille karen her ?
Alonso Unsure En aldeles uskyldig gutt som skulle sette sine dype spor innen hurtigløp og ikke minst kunstløp på sine eldre dager. Han begynte tidlig på skøyter, og på bildet har han på seg sine skøyter ...

Norges første verdensmester på skøyter

En sommerdag i 1855 fikk grosserer Johan P.Paulsen i Christiania (Oslo) en sønn han gav navnet Axel, og det ingen visste var denne gutten skulle bli ekseptsjonell god på skøyter.

Axel PaulsenVi kunne tro grosserer Paulsen hadde en viss anelse, for han dro alle sine fire barn hver dag på vinteren opp til Østensjøvannet fra den dagen de kunne stå på sine egne ben. Med èn gang isen var sikker var Paulsen å se der oppe med sine barn for å trene kunstløp, og gjennom årenes løp ble de en attraksjon for byens borgere som tok en tur rundt vannet i helgene.

Grosserer Paulsen var en aktiv mann selv - glimrende skøyteløper, og en ihuga skøyteentusiast på sin hals. Så, ikke overraskende ble hans barn gode løpere, men etterhvert viste det seg sønnen Axel var et hakk bedre enn de andre i flokken

Ettersom Axel vokste, steg hans fedigheter og berømmelse på isen. Han ble etterhvert først en kjendis i Oslo, men også utover i landet og til slutt utlandet. I utlandet på denne tiden var det en nederlender som het Rinke Van Der Zee som var den mest kjente på isen, og han turnerte rundt om for å vise sine ferdigheter. Etterhvert fikk han høre om en unggutt fra det kalde nord som skulle være veldig god på skøyter. Det pirret hans konkurranseinstinkt.

Enden på det hele ble at et arrangert løp mellom Axel og Rinke Van Der Zee ble fastsatt - for rett og slett avgjøre hvem som var verdens beste på skøyter.

Nedenfor kan du høre på del 1 av historien om Axel Paulsen